2023 © zehirzemberek.com Bahadir Gezer Tüm Hakları Saklıdır.

Ekonomi 3

zehirzemberek.com

-Lira’daki ucuzlama Lira ödemeli uluslararası ticari antlaşmalarla dizginlenebilir. Ayrıca çeşitli Merkez Bankaları Lira rezervlerini artırırsa iyi olur. Gereken; kaliteli, eğitimli ve yeterli ikna kabiliyetine sahip devlet insanlarıdır.

Türkiye’nin Alis’in Harikalar Diyarı’nda gezinen hükümetini uyarmak için gerekli olan Genel Grev’dir. Bu uluslararası piyasalarında irkilmesine sebep olacaktır. “Çalışarak sefalet olacağına çalışmayarak sefalet olsun daha iyi!” diyen bir halk, cami avlularına kırmızı şeritli halılar serdirenlerden hesap sormaya başladığında, onları kurtaracak bir Malezya olmayacak.

 

-Otomotiv sektöründe öyle bir çağ yaklaşıyor ki; artık bindiğimiz arabaların markalarını pek bilmeyeceğiz. Çünkü uluslararası piyasada artık binlerce marka olacak. Çünkü araba üretimi artık çok ucuza mal edilebiliyor. KOBİ açar gibi bir seri araba üretim bandı kurabiliyorsun. Satış sonrası bakım olayını yerel otomotiv tamir/onarım işletmelerine devretmişsin. Satış için interneti tercih ediyorsun. Gerekirse dileyen müşterinin ayağına gidiyorsun.  Yılda 5.000 araba satsan 200.000’den 1 milyar para ediyor. Artık oluşmuş olan uluslararası standartlara uygun üretilen arabalar pek çok zaman daha pahalı arabalardan daha iyi özelliklere sahip olabiliyor.

Gerçek otomotiv devleri farklı çalışmaların peşinde olacaktır. Örneğin multi yakıt seçenekli motorlu arabalar. Bu arabaların kaportaları Güneş panelleri ile kaplanmış olacak. Yani araba Güneş enerjisi tüketiyor olacak. Arabanın 100 litrelik benzin deposu olacak. Yani araba akaryakıt enerjisi tüketiyor olacak. Arabanın 75 kg’lik bir kömür haznesi olacak. Yani araba kömür enerjisi kullanacak (Zannedilmesin ki bu kir demek olsun. Artık filtreleme sistemi o kadar ileri ki kömür enerjisi  doğalgazdan bile neredeyse daha temiz). 3 farklı motor yapısının aynı üretim kavşağında buluşması aracın menzilini uzatırken aynı zamanda mümkün olan en ekonomik sürüşü de sunar. Bunların peşinde olacak gerçek otomotiv firmaları. Ve evet; Güneş enerjisi toplam sürüşün %8’ini karşılayabiliyor.

 

-Balıkçılığımız çok şükür kuvvetli. 4 denizden balık çıkarıyoruz: Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara.

Peki balıkçılarımız okyanusa niye hiç açılmıyorlar? Çünkü ekonomik değil mi? Peki hamsi dolu bir teknenin Marsilya Limanı’na gelmesine ne dersin? Palamut dolu tekne Hamburg Limanı’na girse ne olur?

Sahi; balina avlayan Türk diye bir şey mevcut mu tarihin herhangi bir zerresinde? Ciddi ciddi okyanusa açılıp kambur balina falan mı avlasak yahu?

“Yemez ki kimse. Bizim millet tiskinir balina falan deyince.”

Ya en azından bir lokma tadına bakarım yani.

“Yeni devlet politikası: Yakacak gazımızı balina yağından sağlayacağız!”

Bir balina yağı 30 haneli bir köyün enerji ihtiyacının 3 ayını karşılayabiliyor. Diyeyim mi? Diyem mi? E haydi rastgele!

 

-Matbaada halen geriyiz. En taklit edilemeyen parayı basamıyoruz çünkü matbaamız yeterli seviyede değil. Türk Lirası ve Kanada Doları’nı yanyana koy; denileni anlarsın.

Önemsiz denilebilir mi?

Devletlerin her 10 senede bir yeni banknotlar basma huyu olsa daha makul değil midir? Paranın ana unsurları yine yerlerini korurken aynı parada güncellemeler yapılarak bu paranın çağdaş kalması sağlanabilir.

 

-GLİ (Garp Linyitleri İşletmesi) Yunanistan’da, Bulgaristan’da neden maden sahası işletmez?

OPET niye Azerbaycan’da kendi kuyusunu işletmez?

Beko ve Migros yabancı piyasa tedirginliğimizi kırdı ve ancak kritik sektörlerde elimizi kuvvetlendirecek uluslararası adımları atmalıyız.

 

-ABD’nin en önemli özkaynaklarından biri tabii ki topraktır. Amerika arazi zenginidir ve dev bir coğrafyaya sahip bir ülkedir.

Şimdi bir bakar mısın? Örneğin Nebraska Eyaleti’nde 100m² arazi Kuzeydoğu Bulgaristan’da 1.000m² araziyi karşılayabiliyor. Hem de Nebraska’dan bahsediyoruz. Dünya’nın terk edilmiş diyarı gibi bir yer. E o zaman bu Amerikan niye arazisini satıp farklı bir ülkeye göç edip yüksek lüks standartları içinde yaşamıyor?

“Çok milliyetçiyiz biz! Bu bariz avantajı bilmemize rağmen onur ve gururla yaşıyoruz Amerika’da! Uuğğ yeeağğ!”

 

-Artık uluslararası piyasada devletlerin ekonomik mertebesini belirleyen yeni bir çıta var: Amerika’nın sana ne kadar borcu var?

Evet, bu soruya cevap verebilen ülkelerin ekonomileri gerçek anlamda ileridir. ABD’nin planlı bir borçlanma stratejisi var. Bunu uygularken Dünya’nın pek çok ülkesine borç takıyor. Tabii ödemeler konusunda olabilecek en güvenilir unsur olduğu için ABD bunu yapabiliyor. Bugün Çin’in parasının büyük bir kısmı borç olarak Amerika’da duruyor. Yani basit mantık: Amerika’nın sana borcu varsa ekonomin iyi demektir.

ABD’nin borç kaynağını çeşitlendirmesi gerekiyor. Yoksa ABD’nin borcu yalnız 3-5 ülkeye olacak ki bu durum o ülkelerin ABD üzerindeki etkisini artıracaktır.

“Türkiye’nin ABD’ye borç vermesi mi konu? Uzayda mı yaşıyonuz lan siz! Pazarda fiyatları gördünüz mü? Ulan Türk Milleti yamyam olmak üzere be! 100 gr kıymayı bir haftada tüketiyoruz ullan! ABD’ye borçmuş… Varsa borç verecek paran, bana ver a.k.!”

 

-Dolar-TL dengesinde Dolar pahalılaştıkça Borsa’da fiyatlar yükselmiştir.  Bu Borsa’nın yabancı sermaye tekeline hapsolmamak için geliştirdiği bir yöntem.

Yani Borsa’da 16 Kuruş’a hisse olabilir mi? Olamaz. Çünkü bu 1 Cent’ten ucuz. Böyle bir rayiçle 100 Dolar hisse alsam ve sonra satsam hisse bedavaya gelmiş olur.

Ve ancak daha iki yıl önce 50 Kuruş’a hisse vardı Borsa’da.

Bu sebeple Borsa’nın fiyatı Dolar’la birlikte yükseliyor.

Yatırımcı için işin güzel tarafı şu olsa gerektir: TL değer kazandığında Borsa ucuzlayacak değildir.

 

-Kabiliyet önemli bir mevzu. Uluslararası ve kıtalararası ve okyanus üstü uçuşlarda güvendiğimiz uçaklar. Boeing ve Airbus. Var mı başka bir alternatif? Bu ikisinin bir rekabete çekilmesini sağlayacak herhangi bir seçenek var mı? Biri Amerikan, biri ise Alman ve Fransız. Çin? Mega güç… Yapabiliyor mu bir Jumbo jet?

 

-“Robotlar işimizi elimizden alacak! Aç kalacağız!”

Niye aç kalıyoruz? Anlamadım. Robotlar bizim işimizi alsın; tamam. Robotlar para kazansın; tamam. Sonra parayı bana versin; tamam. Bu kadar basit. Yani robotun bizim işimizi yapacak olması ekonomik bir çökme sebebi falan değildir ki. Sandviççide sandviçi robotlar hazırlayıp servis edecek. Maaşını alacak ve sahibine(insan) maaşı verecek ve böylece insan dilediği şeyi satın alacak.

Yani bu yaşamın hangi kısmı insanlarda ürküntü/tedirginlik/tasa/evham sebebi oluyor anlaşılır gibi değil.

 

-Türkiye’de Rusya’ya nükleer santral yaptırmak. Yorumsuz.

Pakistan nükleer teknoloji ithali için idealdi.

Ayrıca şöyle bir algı var: “Akkuyu Nükleer Santrali yapıldı mı iş bitti. Nükleer ile ilgili başka bir adım atmamıza gerek yok.”

Halbuki nükleer santral hamlesi paket halinde yapılmalıydı.

İşte efendim “Bizimde gönlümüzden 3 tane birden nükleer santral yapmak geçerdi ama para yok. Türkiye’nin ekonomisi olmayan para ile dönüyor. Para yok.” Yalan. Türkiye’nin kömür üretimi Kanada, Fransa ve İtalya’dan fazla. Daha birçok kritik kalemde lider ligde yer alan Türkiye’nin nasıl parası olmaz? Para var. Para var ancak kaydını tutan yok. Ekonomi kayıt dışı. O sebeple para yok görünüyor.

Hz. Peygamber’in “Yaptığınız alış-verişin ve ticaretin kaydını tutun.” hadisi maalesef inanç simsarı AKP’nin tam 20 senedir süren iktidarında bile nedense akıllara gelmiyor. Ne zaman ülke ekonomik çıkmaza girse, o zaman iktidar “Kayıt dışı ekonominin üzerine yürüyeceğiz!” naraları atıyor.

Rusya Türkiye’de nükleer santral yapıyor. Rusya’ya bağımlı olmayan tek Türk Devleti Türkiye Cumhuriyeti bir nevi Rus etki alanına sürükleniyor.

Pakistan doğru tercih idi.

 

-Elektrik yerdelenleri… çok geniş olmayan, içinden kablo geçebilecek delikler… çok derindeler… Dünya’nın mağmasına yakın bir noktaya kadar inen delikler… bunların uçlarına robotlar aracılığıyla ısıya duyarlı tribünler yerleştiriyoruz… ısıya duyarlı panellerden elde edilecek enerjinin miktarı azımsanmayacak mertebededir. En güzel tarafı enerjiyi herhangi bir tüketim yapmadan üretmektir.

Yani Dünya’nın çekirdeğine yakın yerlere tribünler yerleştiriyoruz ve kablolarla enerjiyi yeryüzüne çıkarıyoruz.

 

-Türkiye’nin ekonomik mertebesi ve son ekonomik hadiseler örtüşmüyor. Ekonominin bu kadar kötü durumda olması ancak ve sadece çok kötü yönetim sebebiyledir. Türkiye Dünya’nın ileri üretken ülkelerindendir. Tarım üretimimiz (halen), hafif sanayi, ağır sanayi üretimlerimiz, madenlerimiz, çeliğimiz, deniz mahsüllerimiz vs azımsanmayacak seviyededir. Böyle bir ülkede hiçbir şey ekmeğin fiyatını 2 yılda 1 Lira’dan 5 Lira’ya çıkaramaz. Savaş olsa, Allah muhafaza savaş kaybedilse yine olmaz bu. Ancak ve sadece ülke yönetiminin niyeti bozuksa olabilir. Akp’de bir telaş var. “İktidarı kaybedince ne yapacağız?” şeklinde. Aynı telaşe hâl “İktidardan inince hareketimizi finansal olarak besleyecek olan kaynağı oluşturmalı.” biçiminde düşünmekte ve devletten çaldıkça çalmakta, zimmetledikçe zimmetlemektedir. Yani son ayların yıkım seviyesine ulaşmış ekonomik tablosunun altında Akp’nin panik yolsuzluk uygulamaları vardır.

 

-Kayıt dışı ekonomiyi Türkiye’nin gücü (gizli gücü) olarak gören salaklar var. Kayıt dışı ekonomi ile bir hastane yapabilir misin?

 

-Bütçede yıl içinde daralma ya da büyüme yapmak güven kaybettirici bir uygulama olabilir. Ekonomi zayıfladığında tarihi yapı ve yol bakımları ihmal edilebilir. Bu süreç daha fazla uzarsa ciddi sıkıntılar peyda olabilir.

“America? Can you just look at for a sec? Ok..? Thanks for the attention. Have a good day.”

“America? You here? Ok… i’m gonna be direct: would you like to buy Turkish Lira? Why? Because; 1 USD is 17 Turkish Lira! This is like an insane investment opportunity for you since USD is you, you know. Let me trade you a 40 billion Turkish Lira with the current exchange rate. I ain’t gonna lie, it’s gonna give a nice breath for Turkish Economy too.”

Türk Lirası’nın uluslararası piyasasını oluşturabilecek olan kaliteli devlet insanlarıdır.

Örnek: Kazakistan Çin’den füze savunma sistemi ve hafif zırhlı güvenlik aracı temin edecek. Antlaşma yapılırken Kazakistan’ın yapacağı ödeme şöyle geçiyor: 35 milyar Çin Yuanı, 350 milyar Rus Rublesi, 4 milyar Amerikan Doları ve 7 milyar Türk Lirası ile alınacak ekipmanın karşılığının verilmesi taahhüt ediliyor.

Böyle bir tablo Türkiye’nin zaferi olur. Böyle bir tabloyu oluşturmak kesinlikle imkansız değildir. Bunların mümkün olmadığını düşünmemizi isteyenler olduğu açık.

Yanmayan parayı yaparsak Türk Lirası’nın uluslararası etkisi artacaktır. Bunu nasıl yaparız? O kısmı muallak işte.

Diplomatlarımız arasında torpilli olmayan bir iki tane devlet insanımız bile bunları olurlayabilir. Yapacakları farklı devlet temsilcilerini Türk Lirası’na yatırım yapıp Türk Lirası ile rezerv tutmaya ikna etmektir.

 

-Bu konu gerçekten zurnanın zırt ettiği nokta: Asgari ücret... Azami ücret?

 

-Kıymetli olan şeylerdir. Yani para ile ekmek alındığında aslında kıymetli olan ekmektir. Para değil. Paraya alım gücü veren; temsil ettiği devletin performansıdır. Örneğin uzaya giden devletin parasının alım gücü yüksek olur. Prestij yani. Devletin performansını vatandaşın üretimi ve tüketimi belirler. Ancak bu demek değil ki vatandaşın performansı devletin performansını  yalnız başına tayin etsin. Bazen vatandaş çok üretse de yönetici kadronun yolsuzluğu, devlet imkanlarını sömürmesi, medeni kanunun yok sayılması gibi hareketleri devlet performansını ve dolayısıyla paranın alım gücünü zayıf tutar.

 

Bugün 24 Aralık 2022   Cumartesi    01:54    İstanbul      Bahadır Gezer