zehirzemberek.com

Doğa 2

zehirzemberek.com

-Batı Avrupa’da vahşi doğa diye bir şey kalmadı. AB’ni eleştirmek isteyenlerin aslında en yüklenmesi gereken mecra budur: Avrupa’daki doğa katli.

Bunun yanında Avrupa’da bir hayvan nüfus sayımı yapılabilmesi ihtimalinin sağda solda dile getirilmeye başlanması ayrı bir fenomendir.

Bizde durum nedir? Anadolumuz’da ayılar, kurtlar, çakallar, tilkiler, parslar, binbir çeşit kuşlarımız vardı. Şimdi durum nedir?

İyi de, ayrıca bu vahşi doğanın bize katkısı nedir ki? Bu sorunun öncelikli yanıtı hissî sağlıktır. Vahşi yaşamla içiçe ya da onunla komşu olan yerleşkelerdeki insanların duygusal kondisyonu daha iyi olur. En basit ifadeyle bugün İstanbul’dan Ankara’ya bir otobüse binilip gidildiğinde yol boyunca atmacalar, doğanlar, şahinler görülebilecektir. Ve bu onu görene kendini iyi hissettirir. Birçok rahatsızlığın stresten kaynaklandığı günümüzde iyi hissetmek için sebep olmak ise büyük olaydır.

Vahşi mahlukat bulunduğu coğrafyanın prestijini artırır. Anadolu Parsı dediğimiz zaman Anadolu’nun böyle bir göğsü kabarır. Hani şehirde sokağa bir Starbucks açılır, bir Pizza Hut açılır da deriz ya “Evin fiyatı artacak.”? İşte aynı hesap. Dağlarda kurtlar gezmeye başladığında dağ bile ev olmuş olur yaşayanına.

Vahşi yaşam canlı ise vahşi tabiatın zirvesindeki zincir halkası olan insanoğlunun hayata tutunabilmesi daha rahat olur.

Anadolu Parsı dendi ya? Şu anda devletin takip etmekte olduğu kaç Anadolu Parsı vardır sizce? Hangi üniversiteler sponsor oldukları çalışmalar/araştırmalar ile Anadolu’daki parsların bazılarını bulmuş ve onlara rahatsızlık vermeyecek biçimde alıcı-verici bilezik takmıştır?

“Ekonomik katkısı var mı?”

Bunu cevaplayabilmek için bazı şeyler yapmak gerekiyor. Örneğin ben bugün Anadolu’da 3.417 adet ayı olduğunu söylesem, bu bilgiyi paraya çevirmenin bir yolu var mıdır?  Bu bilgi sayesinde ayılarımızdan 200 tanesini toplam 50 milyon € bedelle satmayı düşünsek? Evet evet, ayı satmaktan bahsediyorum. Danimarka az miktardaki ormanlarına ayı salmak istiyor. Yaşayıp yaşayamadıklarını görüp buna göre bir çevre politikası planlayacaklarmış.

Yani 3.400 ayının yanında 200 ayı öyle pek aman aman bir sayı değil. 50 milyon € güzel para.

“Başka ekonomik katkısı var mı?”

Katkı ekonomik olunca hep daha fazlasını isteyen eğilim.

 

-2017 Yaz Mevsimi’nde İstanbul’da yağan tenis topu büyüklüğündeki doluyu hatırlayanlar, unutamayanlar vardır.

Peki üzerimizdeki o beyaz pufuduk bulutun aniden tamamen buz kesip şehrin üzerinde düşmesi? İşte o zaman tam avuçlarız.

 

-Deniz suyu seviyesinin yükseldiğinden eminiz öyle değil mi? Yani kıtalar batıyor olmasın da.

 

-www.urgentaction.org aracılığıyla ulaştırılan bir mesajda Güney Koreli biri şunu söylüyordu: “Küresel ısınmanın sebebi küresel bir nedenden kaynaklanmıyor. Aslında Güneş’in sıcaklığı artıyor. Olay Güneş’te.”

 

-Gezegenler hasta olur mu? Bu sorunun bizi taşıyacağı diğer soru ise; gezegenler canlı mıdır?

Bu sorunun cevabı koskoca bir evettir.

Örneğin Dünya’yı ele alırsak, Dünya uzay boşluğunda hacmi olan bir kütledir. Fiziki anlamda bunun gerçekleşmesi için maddenin merkezinden dışa doğru bir kuvvet uygulaması gerekir. Yani bir itim kuvveti gereklidir. Bu itim kuvveti Dünya’da vardır ki Dünya bir alan kaplayabilsin. Bunun yanında Dünya’nın bir yer çekimi olduğunu da hepimiz biliyoruz. Yani yer çekimi ve yer itimi aynı anda var. Bunların kimi ve nasıl etkileyeceğine ise oldukça komplike bir yapı olan Dünya gezegeni karar veriyor.

Bunu daha iyi anlamamızı sağlayabilecek olan diğer bir örneklendirme ile şöyle denilebilir: ağaç kendini toprağın dışarısına/yukarısına doğru iter ve aynı anda toprağın derinine doğru tutunur. Zıt hareketler aynı anda vukuu bulur. Bunlar canlı organizmaların yapabileceği şeylerdir.

Bu durumda, iki farklı kuvveti aynı anda uygulayabilmeye mukabil olan Dünya gerçekten canlıdır. Hasta olabilir. Tedavi edilebilir.

 

12 Ekim 2022  Çarşamba     17:27       İstanbul        Bahadır Gezer 

2022 © www.zehirzemberek.com Bahadir Gezer Tüm Hakları Saklıdır.